sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Euroviisukatsomon ruokia


En ole mikään hirvittävä euroviisufani, joten lauantainen finaali oli vain hyvä tekosyy kutsua ystäviä kylään, syödä ja korkata pullo kuohuviiniä :).

Menu ei ollut mitenkään hienosti viisuteemaan suunniteltu, mutta sattumalta pöytään eksyi ruokia useammasta Euroopan maasta. Focaccia-leivän ohje löytyi Kodin kuvalehden sivuilta. Erityisesti siinä kiinnitti huomion tuo spelttihiutaleiden käyttö. Muokkasin ohjetta hienoisesti, tässä oma versioni:

Focaccia-leipä

5 dl vettä
1 ps (11 g) kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 rkl siirappia
3 dl isoja spelttihiutaleita
2 dl silputtuja, aurinkokuivattuja tomaatteja
n. 10 dl vehnäjauhoja (alkuperäisessä ohjeessa jauhoja oli 11 - 12 dl)
3/4 dl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä purkista

Pinnalle
oliiviöljyä voiteluun
suolakiteitä

Kuumenna vesi noin 42-asteiseksi. Lisää hiiva, suola, siirappi ja spelttihiutaleet. Sekoita hyvin. Lisää tomaattipalat ja alusta jauhot vähän kerrallaan. Lisää lopuksi öljy. Taikinan pitää jäädä pehmeäksi. (Itse lisäsin taikinaan jauhoja yhteensä 9,5 dl ja sen jälkeen en jaksanut taikinaa enää vaivata, joten mielestäni jauhoja ei tarvita ihan alkuperäisen ohjeen mukaista määrää.) Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi.

Alkuperäisessä ohjeessa taikina kehotaan kaulimaan, mutta ainakin omani onnistui ihan hyvin, vaikka vain painelin sen uunipellille. Reunoille kannattaa jättää muutama sentti tyhjää, sillä leipä suurenee vielä uunissa paistuessaan.

Kohota leipää liinan alla vielä 15-20 minuuttia. Voitele leipä oliiviöljyllä. Ripottele päälle suolakiteitä ja painele niitä sormilla taikinan sisälle. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 13-15 minuuttia.

Halloumisalaatin ohje löytyi puolestaan nopean googlettelun jälkeen Kotilieden sivuilta. Jotenkin idea yhdistää sitrushedelmät ja suolainen halloumi kiehtoi heti. Jos nyt tekisin salaatin uudelleen, jättäisin ehkä tuon verigreipin pois ja käyttäisin esimerkiksi kaksi veriappelsiinia. Tai sitten tekisin hieman erilaisen kastikkeen. Näillä aineksilla salaatista tuli hieman liiankin sitruksinen. Enkä ihan varma ole sinapista tuossa kastikkeessakaan.

Sitruksinen halloumisalaatti

(noin neljälle)

ruukku jääsalaatti
ruukku lollo rosso -salaattia
1 verigreippi
1 veriappelsiini
1 avokado
1/2 rasiaa kirsikkatomaatteja
herneenversoja
1 halloumijuusto

Kastike:
sitruunamehua
oliiviöljyä
sinappia
suolaa

Huuhdo ja revi salaatit. Leikkaa sitrukset lohkoiksi, pilko avokado ja puolita kirsikkatomaatit. Paista halloumijuustosiivuja pannulla, kunnes ne saavat hieman väriä. Kokoa salaatti kulhoon tai laakealle vadille. Asettele salaatin päälle halloumisiivut ja koristele herneenversoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...