torstai 18. elokuuta 2011

"Kesäkurpitsakakkua voidaan oikeastaan pitää terveellisenä kasvisruokana"


Työpaikallani vallitsee hyvin tarkat (aika usein ääneen lausututkin) säännöt siitä, milloin työntekijän on syytä tuoda muille jotain herkkuja. Työsuhteen alussa tietysti tulopullat ja lopussa lähtöpullat. Tähän väliin mahtuu lukematon määrä lomapullia, synttäripullia, nimpparipullia, talonostopullia ja autonvaihtopullia. Pulla tarkoittaa tässä yhteydessä "mitä tahansa hyvää". Myös ulkomaanreissuilta on syytä tuoda tuliaisherkkuja.

Täytin eilen vuosia, joten oli luonnollisesti minun vuoroni viedä jotain. Olette ehkä havainneet, että nykyään täällä blogissa ei juuri tehdä syötäväksi mitään, missä ei olisi kesäkurpitsaa. Niin. Myös synttärikakussani oli kesäkurpitsaa.

Sain äidiltä kesäkurpitsakuivakakun reseptin. Tämä onkin juuri sellainen kakku, josta minä tykkään: ainekset sekaisin ja uuniin. Tainan keittiössä taikina päätyi pyöreään irtopohjavuokaan. Kakku sai sisäänsä passionhilloa ja päällensä valkosuklaata.

Työpaikan kahvipöydässä päädyttiin siihen lopputulokseen, että koska kakussa on niin valtava määrä kesäkurpitsaa, se on oikeastaan sangen terveellistä. Siinä vaiheessa en viitsinyt mainita, että kakussa on myös neljä desilitraa sokeria :).

Passionhillolla täytetty ja valkosuklaalla kuorrutettu kesäkurpitsakakku

6 dl vehnäjauhoja
4 dl sokeria
1 dl kaakaojauhetta (puolet tummaa, puolet maitokaakaojauhetta)
2 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl suolaa
2 dl ruokaöljyä
5 dl raastettua kesäkurpitsaa
2 munaa

Täytteeksi
passionhilloa

Kuorrute
200 g valkosuklaata
0,5 dl kuohukermaa

Koristeeksi
maitosuklaata

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää öljy, kesäkurpitsa ja munat ja sekoita taikinaksi. Jos haluat tästä kuivakakun, kaada taikina jauhotettuun suureen rengasvuokaan. Jos haluat tästä kakkupohjan, kaada taikina jauhotettuun pyöreään vuokaan. Paista kakkua 180 asteessa noin tunti.

Mikäli päädyit kuivakakkuvaihtoehtoon, kakku on oikeastaan valmis, kun se on jäähtynyt ja irrotettu vuoasta. Mehevimmillään kakku on seuraavana päivänä.

Mikäli päädyit tekemään taikinasta kakkupohjan, muutama juttu on vielä edessä ennen kuin kakku on valmis nostettavaksi pöytään: Kun kakku on jäähtynyt, irrota se vuoasta ja leikkaa se kahteen osaan. Levitä alemmalle puoliskolle passionhilloa ja nosta toinen puolisko sen päälle. Puoliskoja voi myös tässä vaiheessa kostuttaa vaikkapa mehulla, mutta minä en kostuttanut, sillä kesäkurpitsa tekee kakusta muutenkin aika mehevän.

Kuorrutetta varten sulata suklaa esimerkiksi mikrossa. Lämmitä kermaa kattilassa (ei kiehumispisteeseen, mutta selvästi kättä lämpimämmäksi). Lisää sulatettu suklaa kerman joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kaada kuorrute kakun päälle. Vuole maitosuklaasta lastuja koristeeksi esimerkiksi juustohöylällä.

Suklaakuorrute apinoitu Kinuskikissalta, itse kurpisakakun ohjeen alkuperästä ei ole tietoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...