tiistai 29. marraskuuta 2011

Turistina tuulisessa Turussa


Olin lauantaina jouluretkellä Turussa, jossa oli uskomattoman kaunis aurinkoinen sää. Ja tuuli niin, että tukka meinasi lähteä päästä.

Retki alkoi vierailulla Logomoon, jossa kiersimme Liisa ihmemaassa -näyttelyn ja Tuli on irti -näyttelyn. Jälkimmäisen parasta antia oli ehdottomasti käsikäyttöinen sammutuspumppu, jota pääsi testaamaan.



Logomon jälkeen suuntasimme syömään Aurajoen rantaa Hus Lindmaniin. Hieno miljöö, tavanomaista ruokaa.



Ruoan jälkeen taas ulos tuuleen. Onneksi ensimmäinen tuulensuoja eli tuomiokirkko oli vain muutaman askeleen päässä. Piipahdimme sisään, kun emme kumpikaan olleet kirkossa ihan viime vuosina vierailleet. Oma käyntini taitaa ajoittua ala-asteelle ja siitähän ei olekaan kuin hetki aikaa :).


Vanhalla suurtorilla oli myös joulumarkkinat. Mitään ostettavaa ei tällä kertaa löytynyt. Nautimme vain joulutunnelmasta ja maisemista (sen minkä luihin ja ytimiin iskevältä viimalta pystyimme).




Kaupungilla kiertelyn jälkeen retkemme viimeinen pysäkki oli Turun taidemuseo, jossa on tällä hetkellä Carl Larssonin näyttely. Itse en tästä ruotsalaisesta taiteilijasta tiennyt oikeastaan mitään etukäteen, ja osa töistä vaikuttikin vähän liian idyllisiltä makuuni, mutta näyttely oli kyllä erittäin mielenkiintoinen ja ilman muuta tutustumisen arvoinen. Crème de la crème -näyttelyssä puolestaan oli esillä Suomen taiteen kultakauden mestariteoksia taidemuseon omista kokoelmista. Mielenkiintoinen sekin.

Taidemuseon rakennus oli jo sinänsä vaikuttava. Ja ovenkahva oli aika mahtava :).





sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Polka chocolate chip cookies


Pitkästä aikaa leipomuksia. Sain tämän suklaakeksireseptin kaveriltani monta vuotta sitten. Hän kirjoitti sen keltaiselle muistilapulle, jonka olen liimannut reseptivihkooni. Olen varioinut reseptia vuosien aikana: joskus olen käyttänyt valkosuklaata, joskus olen lisännyt taikinaan kaakaojauhetta, joskus pähkinöitä... Nyt laitoin kekseihin polkasuklaata. Nam. Ilmeisesti näissä ei vain voi epäonnistua :).

Polka chocolate chip cookies
(noin 20 kpl)

200 g voita
2 dl sokeria
1 muna
2 rkl siirappia
n. 5 dl vehnäjauhoja
3 tl vaniljasokeria
2 tl soodaa
200 g Maraboun polkasuklaata

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon muna voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vaahdon joukkoon. Paloittele suklaa ja lisää se taikinaan.

Pyörittele taikinasta käsissä reilun kokoisia palloja ja asettele ne pellille. Jätä reilut välit, sillä keksit leviävät uunissa. Itse paistoin yhdellä pellillä kymmenen keksiä.

Ennen uuniin laittoa paina palloja vielä kevyesti, jotta ne litistyvät hieman. Paista 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

torstai 24. marraskuuta 2011

Paperinaruruusukranssin ohje

Kun paperinaruruusuja on valmistettu urakalla, niistä voi koota kranssin. Oman kranssini pohja on tehty vahvasta paperinarusta. Kranssin tausta näyttää siis tältä:




Pohja valmistuu esimerkiksi näin:

Kieputa vahvaa paperinarua jonkun pyöreän esineen ympärille. Valitse esine sen mukaan, miten ison kranssistasi haluat. Omani on halkaisijaltaan noin 25 cm. Kranssin pohjasta kannattaa tehdä ainakin reilusti sormen paksuinen, ehkä vähän paksumpikin. Sido kierrokset tiukasti yhteen paperilangalla yhteensä kahdeksasta kohtaa: ensin ylhäältä ja alhaalta, oikealta ja vasemmalta ja sitten vielä kerran näiden sitomiskohtien välistä. Lankaa kannattaa kieputtaa sitomiskohtaan useampi kierros ja tehdä sitten umpisolmu.

Kun ruusuja on tarpeeksi, voit alkaa kiinnittää niitä kranssiin. Kannattaa aluksi vähän sommitella, miten tiheään haluat omasi. Pujota ruusun paperilangasta tehty varsi esimerkiksi virkkuukoukun tai parsinneulan avulla kranssin läpi taustapuolelle. Vedä varsilangoista, jotta ruusu asettuu tiukasti kranssia vasten. Kun olet pujottanut kaikki ruusut, kiinnitä ne taustapuolella toisiinsa sitomalla vierekkäiset ruusut tiukasti varsilangoistaan yhteen. Leikkaa päät lyhyeksi. (Osan päistä voit pujottaa kranssin etupuolelle koristeeksi. Solmi niiden päähän yksinkertainen solmu ja leikkaa ylimääräinen pituus pois. Itse tein näin, mutta aivan yhtä hyvin voit pitää lankojen päät taustapuolella ja leikata ne vain lyhyeksi.) Halutessasi voit vielä varmistaa, että kranssin taustalle tehdyt solmut pitävät ja tiputtaa niiden päälle liimatipat.

Kuvia valmiista kranssista etupuolelta viimetalvisessa postauksessa.

maanantai 21. marraskuuta 2011

Kädentaitoja messuilla

Viikonloppuna Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa (eli tuttavallisemmin Pirkkahallissa) järjestettiin Suomen kädentaidot -messut.


Aikaa ja rahaa saisi näillä messuilla kulumaan varmaan rajattomasti, niin paljon oli kaikkea hienoa ja ihanaa nähtävää ja ostettavaa. Pyyhkeitä meidän vessassa vartioivat nykyään Susikon veikeät pikkueläimet. Kaulaani löysi tiensä Korumetsän turkoosi riipus.


Saatoin myös sortua ostamaan Riitta Palokankaan Pajapuodista yhden tarvikepaketin. En löytänyt valmiista tuotteesta putiikin verkkosivuilta enkä verkkokaupasta, joten joudutte nyt odottamaan jännityksessä, josko saisin rautalangan muuttamaan muotoaan joksikin kauniiksi. Lupaan esitellä kyllä lopputuloksen joka tapauksessa.

Kiitokset muuten maailman suloisimmalle messuseuralle (ja Riikka, olit säkin ihan kiva) :). Ensi vuonna taas.

sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Paperinaruruusun kuvallinen ohje

Sain vihdoin aikaiseksi paperinaruruusun kuvallisen ohjeen. Olen itse tehnyt näitä jo niin monta, että olisi tehnyt mieli oikoa mutkia. Toivottavasti kuitenkin muistin dokumentoida kaikki oleelliset työvaiheet. Saa kysyä, jos jää jotain epäselvää, yritän neuvoa parhaani mukaan.


Yhden ruusun tekemiseen tarvitset 80 cm vahvaa paperinarua (tässä vaaleanruskeaa), kaksi 40 cm pätkää ohutta paperilankaa (tässä mustaa), liimaa ja sakset.


Avaa vahva paperinaru mahdollisimman suoraksi ja halkaise se pituussuunnasta kahtia. (Yhdestä 80 cm pätkästä tulee siis kaksi ruusua.)


Taita avatun nauhan pää kolmioksi.


Jatka taittelua kuvien mukaisesti. Taitoksista ja kulmista kannattaa tehdä teräviä.


Taitoksien myötä paperinauhasta muodostuu neliö.


Jatka taittelua samalla tavalla nauhan loppuun. Nauhasta muodostuu päälleikkäisiä neliöitä. Neliöistä ei välttämättä tule täsmälleen samankokoisia, mutta se ei haittaa.


Alla olevassa kuvassa ruusu on nyt oikein päin eli aloitustaitos on ylimpänä ja lopetustaitos alimpana. Älä katkaise nauhan loppupäätä, vaikka se ei menisikään taitoksiin ihan tasan.


Taita mustat paperilangat kaksinkerroin ja pujota ne taite edellä neliöpinon keskellä olevasta aukosta.


Avaa aloituskolmio ja sivele siihen liimaa.


Liimaa varren taitetut päät aloituskolmion sisälle.


Kun liima on kuivunut, ota ruusu kämmenellesi (varsi sormien välissä). Pyöritä vartta myötäpäivään siten, että terälehdet nousevat koholle ja asettuvat lomittain.


Kun terälehdet ovat asettuneet mielestäsi sopivaan asentoon, laita liimaa nauhan loppupäähän ja liimaa se tiukasti varren ympärille.


Valmiin ruusun taustapuoli...


... ja etupuoli.


Itse tein ruusuista viime talvena kranssin. Yritän ehtiä postailemaan kranssin ohjeen ensi viikolla.

lauantai 12. marraskuuta 2011

Kauluritehtaasta valmistunutta

Täällä ei oikeastaan ole mitään uutta nähtävää. Sillä arvatkaas, mitä olen taas neulonut.


Kaulurihan se on, tai mikälie rinkulahuivi. Eternity scarf niin kuin taitavat tuolla suuressa maailmassa sanoa. Se kuulostaa kyllä aika mahtipontiselta. Samanlainen joka tapauksessa kuin viime talvena alpakkalangasta neulottu harmaa kauluri.


Violetti alpakkakauluri

Lanka: Drops Alpacaa
Väri: violetti, numero 4400
Menekki: 150 g
Puikot: 4 mm
Ohje: oma, vaikka melkein hävettää sanoa tuota ohjeeksi, kun se on niin yksinkertainen :)

keskiviikko 9. marraskuuta 2011

Mä vain vilkaisen...

Olin tänään työreissulla Helsingissä, missä oli mahtavan aurinkoista. Junien aikataulujen takia minulla oli hieman ylimääräistä aikaa ennen kokouksen alkua. Käytin sen ruokailuun ja... No kun siinä kahvilan vieressä oli Putiikki rannalla ja ihan vain ajattelin kävellä sen läpi. Siellä oli kuitenkin pino Vintron nättejä open toe -korkokenkiä alessa. Siitä se ajatus sitten lähti. Jotkut tilanteet vain vaativat nopeita päätöksiä.


Pahoittelut näitten kuvien laadusta. Mun on pakko saada itselleni joku kenkäkuvaaja :). Kengät ovat siis mustaa nahkaa ja korko puuta. Vintrojen alkuperäinen hinta oli 105 euroa, minä maksoin 45 euroa. Tällaisesta shoppailusta tykkään kyllä erityisen paljon.


Paluujunaa odotellessani juoksin vielä Kluuvin kauppakeskuksen läpi ja tietysti se Eat & Joy piti käydä tsekkaamassa. Sieltä tarttui mukaan juustoja ja glögiä. Tuo Kievarin juustolan valkosipulituorejuusto oli näistä ainoa täysin uusi tuttavuus ja sitä olikin pakko maistaa heti kotiin päästyä. Hyvää.

maanantai 7. marraskuuta 2011

Porkkanaista peltileipää

Lampunvarjostinhan siitä paperinarukasasta pitäisi syntyä, tai oikeastaan syntyikin jo. Nyt vain pitäisi saada se kattoon. Kuvia luvassa, kun varjostin on paikoillaan. Älkää silti pidätelkö hengitystä, sillä meillä nämä asiat aina vähän kestää :).

Välipalana siis porkkanaista peltileipää. Itsetehdyt sämpylät ovat hyviä, mutta jaksan harvoin jaksan sotkea pöydän ja oikeasti pyöritellä niitä. Niinpä oikaisen ja teen peltileipää. Tällä kertaa tein vähän pienemmän taikinan ja tein leivän vuokaan (koko noin 20 x 30 cm).


Porkkanainen peltileipä

1 dl kaurahiutaleita
1 ps kuivahiivaa
2,5 dl maitoa
1 dl ohrajauhoja
1 dl täysjyvävehnäjauhoja
n. 3 dl vehnäjauhoja
1 dl porkkanaraastetta
1/2 tl suolaa
1/4 dl öljyä

Sekoita kulhossa kaurahiutaleet ja kuivahiiva. Lisää joukkoon reilusti kädenlämpöiseksi lämmitetty maito, sekoita ja anna kaurahiutaleiden turvota hetki. Lisää ohrajauhot, täysjyvävehnäjauhot, porkkanaraaste, suola ja öljy ja sekoita. Lisää vielä vehnäjauhoja niin paljon, että saat aikaiseksi kiinteähkön taikinan. Peltileivän taikina saa jäädä vähän löysemmäksi kuin oikea sämpylätaikina.

Tässä välissä voit kohottaa taikinaa hetken, mutta itse yleensä taputtelen sen suoraan levyksi pellille ja annan kohota vasta sitten. Ennen uuniin laittoa taikina kannattaa leikata märällä veitsellä valmiiksi ruuduiksi. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

keskiviikko 2. marraskuuta 2011

Paperinarun anatomia

Olen ollut muutaman päivän sairauslomalla poskionteloiden takia. Mitäkö olen tehnyt? Istunut sohvalla ja katsonut Greyn anatomiaa. Ja tarkoitan todella katsonut. Kymmeniä jaksoja. Kun uudet loppuivat, aloin katsoa sarjaa uudelleen alusta. Minkä sille voi, olen addiktoituvaa sorttia.Välillä lipsahdin myös Rakkauden anatomian puolelle, mutta njääh, se Addison on vähän tylsä.

Samalla kun tuijotin Doctor McDreamyä ja kumppaneita, leikkasin kaksi vyyhtiä paperinarua 65 senttimetrin mittaisiksi pätkiksi. Avasin näistä yhteensä neljästäsadasta pätkästä molemmat päät.


Ja sitten vähän virkkasin.


Koska olen ilkeä, en kerro vielä, mitä tästä tuli. Tämä johtuu ainoastaan siitä, että tällä hetkellä aikaansaannokseni lojuu epämääräisenä kasana keskellä olohuoneen lattiaa eikä siiis varsinaisesti ole vielä arvoisellaan paikalla. Mutta veikata saa, mikä tästä tuli. (Äiti ei saa osallistua.)

Ja kyllä, yhteensä kahdeksansadan paperinarun pään avaaminen kahden päivän aikana tuntuu sormissa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...