maanantai 30. huhtikuuta 2012

Oikotie onneen (eli vappumunkkeihin)

Eilinen sunnuntaikin oli ihan siedettävä, kun tiedossa oli vapaa maanantai. Ja vielä vapaa tiistaikin. Tänään nautin aamupalaksi munkin ja simaa. Se sallittakoon näinä muutamina päivinä vuodessa. Jos jollakulla on vielä vappumunkit tekemättä, tässä teille oikotie.


Saanko esitellä: munkit joita ei tarvitse uppopaistaa. Bongasin nämä (niin kuin viime aikoina monta muutakin hyvää ohjetta) Anskusiilin blogista, enkä voinut olla kokeilematta. Eivät nämä nyt tietysti täysin samalta maistu, kuin hiivalla kohotetusta taikinasta leivotut ja uppopaistetut munkit, mutta eilisiltä vierailta ainakin saivat hyväksyvän tuomion. Uskomattoman lähelle oikeiden munkkien makua nämä pääsevät... Ja syntyvät niin paljon pienemmällä vaivalla.

Kuvassa on muuten eilinen kirpparilöytöni, Arabian Louhi-sarjan iso lautanen. En varsinaisesti sarjaa keräile, mutta olen ihastellut tuota kuviota ja sen värejä usein. Nyt kun kohdalle sattui tuollainen iso lautanen, se oli pakko ostaa mukaan. Aika hienosti sopi kahvipöytään turkoosien Teema-kuppien kanssa, vaikka itse sanonkin :).

Oikein hauskaa vappua kaikille! Minä menen nyt siivoamaan vaatekaappeja... Tai ehkä sittenkin ulos lenkille, kun on niin ihana ilma. Sen jälkeen mietin, mitä illalla syödään.

Munkkimuffinit
(ohjeen mukaan 30-40 minimuffinia tai 12-14 normaalin kokoista muffinia, itse jaoin taikinan 20 amerikanmuffinivuokaan ja muffineista tuli valtavia)

Taikinaan:
7 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
1 3/4 tl suolaa (laittaisin ensi kerralla ehkä vähän vähemmän)
1 tl jauhettua muskottipähkinää (kardemummakin varmaan kävisi)
175 g voita
2 dl sokeria
2 munaa
3 dl maitoa
3/4 dl kermaa

Päälle:
voisulaa (alkuperäisessä ohjeessa voiteluun varattiin 250 g voita, mutta itse ainakin pärjäsin huomattavasti vähemmällä)
sokeria
(kanelia)

Sekoita vehnäjauhojen joukkoon leivinjauhe, sooda, suola ja muskotti. Vatkaa toisessa kulhossa pehmeä voi sokerin kanssa vaahdoksi, lisää huoneenlämpöiset munat yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Sekoita vielä maito ja kerma keskenään. Lisää kolmannes kuivista aineista voi-sokerivaahdon joukkoon, sitten kolmannes maito-kermaseoksesta ja jatka samalla tavalla vuorotellen. Jaa taikina haluamasi kokoisiin muffinivuokiin. Paista keskitasolla 175 asteessa noin 30-35 minuuttia. Kun muffinit ovat jäähtyneet, irrota ne varovaisesti paperivuoista ja voitele voisulalla. Pyörittele (kanelilla maustetussa) sokerissa.

PS. Tämä on muuten Kaikki mitä osaan -blogin 200. blogipostaus.

4 kommenttia:

  1. Kiitos tästä vinkistä, ehtisiköhän näitä vielä väsäämään jossain välissä. Uppopaistoa jännitän vähän liiaksi oikeiden munkkien tekoon, mutta uunissa uskallan paistaa! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse kyllä joskus uppopaistelenkin, mutta se on vaan jotenkin niin työlästä. Ja koko talo haisee sitten sille rasvankärylle. Uuni oli huomattavasti helpompi vaihtoehto :).

      Poista
  2. Minäkin olen muutamana vuonna tehnyt pikamunkkeja, joiden ohjeen nappasin joskus muistaakseni Pirkka-lehdestä. Ihan hyvin maistuivat, eivätkä eronneet "normimunkeista". Tänä vuonna ostin kaupasta minidonitseja ja anoppi piti huolen, että saatiin maistella omatekoisia munkkeja :)

    Onnea postausmerkkipäivän johdosta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anopit on kyllä kivoja :). Niin ja kiitos onnitteluista.

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...