torstai 6. joulukuuta 2012

Tryffelit (rommilla tai ilman)

Itsenäisyyspäivän juhlallisuuksiin nämä tryffelit eivät enää ehdi, mutta kyllä näitä kelpaa maistella muulloinkin. Vaikka kuvassa tryffelit näyttävät epämääräisiltä möykyiltä, maku oli kuitenkin hyvä. Uskokaa pois. Kovin montaa näitä ei pysty syömään, mutta sopivat täydellisesti esimerkiksi jälkiruokakahvin kaveriksi.

Alkuperäisessä ohjeesssa tryffelit maustettiin konjakilla. Minäkin ajattelin käyttää konjakkia. Sitten menin kaapille ja silmäni osuivat Stroh-pulloon. Yllättäen valinta kohdistuikin siis maustettuun rommiin. Muutama minut tunteva voisi tosin sanoa, että tässä ei ollut mitään yllättävää. Terkkuja vain Jyväskylään :). Käyttäkää te siis mitä alkoholia haluatte tai jättäkää se kokonaan pois. Voisin kuvitella myös, että vaikkapa raastettu appelsiinin kuori sopisi mausteeksi paremmin kuin hyvin.


Ohjeessa tryffelimassassa kehotettiin pyörittelemään käsin palloja. Katselin kuitenkin muutama viikko sitten, kun Jamie Oliver pyöritteli tryffelimöykkyjä kahdella lusikalla. Eihän niistä todellakaan tullut kovin pyöreitä, mutta jos ne kelpasivat Jamielle, niin kelpaavat ne minullekin. Enkä tiedä, oliko Jamien tapa edes loppujen lopuksi nopeampi, mutta eipähän tarvinnut sotkea käsiä :).

Tryffelit

140 g laadukasta tummaa suklaata
50 g (1/2 dl) kuohukermaa
30 g suolatonta voita
(1 rkl rommia tai konjakkia)
100 g kaakaojauhetta

Rouhi suklaa pieniksi paloiksi ja kuutioi voi. Kiehauta kerma ja kaada se suklaapalojen päälle. Sekoita, kunnes massa on tasaista ja kiiltävää. Lisää pienet voikuutiot ja rommi/konjakki tai muu haluamasi makuaine ja sekoita taas kiiltäväksi.

Peitä massa kelmulla ja anna sen jähmettyä huoneenlämmössä. Mikäli massa ei tunnu jähmettyvän tarpeeksi, siirrä se jääkaappiin. Muotoile jähmettyneestä massasta pieniä palloja käsin tai lusikoiden avulla ja pyörittele ne kaakaojauheessa. Säilytä valmiita tryffeleitä jääkaapissa, mutta ota ne huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen tarjoilua.

Leppoisaa itsenäisyyspäivän iltaa kaikille!

8 kommenttia:

  1. Stroh on semmoinen mauste, että sitä voi tirauttaa fiiliksen mukaan melkein kaikkeen, mutta suklaajuttujen kanssa erityisesti se maistuu. Kaakao on legenda, mutta täytyypä testata tryffeleiden pyörittelyäkin. Satuin katsomaan varmaan samaisen Oliver- jakson kun sä, ja silloin jo mietin että helpolta näyttää...:D Huom. näyttää.

    Hyvää itsenäisyyspäivää sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jamie sanoo "wonderful" ja "amazing" ja "look at this texture" ja sitten sitä jotenkin vaan unohtaa ajatella, että onkohan tuo oikeasti noin helppoa. Ja I agree, Stroh sopii melkein kaikkeen :).

      Poista
  2. Hyvinhän nämä ehtivät itsenäisyyspäiväksi... :) Kiitos vain!
    -Ellu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mulla tietty ehtivät, kun olin ottanut vähän niin kuin varaslähdön :). Ja eipä mitään, syödään... tai siis nähdään taas pian!

      Poista
  3. Ihanaa, varmasti ovat herkullisia! Rakastan nimenomaan tryffeleitä ihan eniten maailmassa, eli ei muuta kuin väsäämään! Kiitos ohjeesta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa testata, olivat niin helppoja tehdä ja itse tehden saa ainakin juuri sen makuisia kuin haluaa.

      Poista
  4. Juuri tänään näin Jamien jouluruoka-ohjelman, jossa tuo teki tryffeleitä ja mietin, että pitäisi ehkä kokeilla. Nyt kyllä täytyy.

    Ja Jamie on wonderful ja melko amazing. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Testaa testaa. Jamien ottaisin hääräämään omaan keittiööni koska vain :D.

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...