perjantai 10. toukokuuta 2013

Lusikoitavat sämpylät

Oikeastaan pitäisi olla heittelemässä vaatteita matkalaukkuun, eikä kököttää tässä telkan edessä bloggaamassa ja katsomassa jääkiekkoa. Mutta tein eilen niin hyviä ja helppoja sämpylöitä, että niistä on pakko päästä kertomaan heti.


Olen ottanut tämän ohjeen joskus talteen jostain. Ainekset sekoitetaan löysäksi taikinaksi, taikinan annetaan kohota ja siitä lusikoidaan sämpylöitä. Ei voisi olla helpompaa. Yllättävän hyvin sämpylät kohosivat, vaikka ensin ajattelin, että niistä tulee ihan lättyjä. Totuuden nimissä on kerrottava, että osasta kyllä tuli aika rumia :). Mutta makuun ruma ulkonäkö ei onneksi vaikuttanut mitenkään.

Eikä muuten kannata sitten jättää ripottelematta sämpylöiden pinnalle auringonkukansiemeniä, ne paahtuvat uunissa mukavasti ja maistuvat hyviltä. Niin.

Lusikoitavat sämpylät

5 dl vettä
50 g hiivaa
1 rkl siirappia
1/2 rkl suolaa
1/2 dl öljyä
3 dl vehnäjauhoja
3 dl sämpyläjauhoja (esim. Myllyn Parhaan Hurjan viljaisia sämpyläjauhoja)
1 dl kaurahiutaleita
1 dl spelttihiutaleita
1 dl auringonkukansiemeniä

Pinnalle
auringonkukansiemeniä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää siirappi, suola ja alusta jauhoja vähitellen taikinaan. Lisää öljy ennen kuin olet lisännyt kaikki jauhot. Lisää lopuksi vielä auringonkukansiemenet. Taikinaa ei tarvitse mitenkään erityisesti vaivata, ja sen on tarkoituskin jäädä löysäksi. Jätä taikina kohoamaan vähintään puoleksi tunniksi. Minä kohotin taikinaa tällä kertaa kaksi tuntia, mutta aivan hyvin taikinan voi tehdä illalla valmiiksi ja lusikoida siitä aamulla sämpylöitä.

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Nostele taikinasta kahdella lusikalla kasoja pellille. Sämpylöitä tulee 16 - 18. Kohota sämpylöitä vielä reilut kymmenen minuuttia, ripottele päälle auringonkukansiemeniä ja paista 10 - 15 minuuttia.

Anna jäähtyä niin kauan, että et polta näppejäsi. Älä peitä liinalla, jotta kuori säilyy rapeana.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...