torstai 18. heinäkuuta 2013

Spelttihampurilaissämpylöiden täytteeksi revittyä bbq-possua

Meillä oli kunnia tiistaina, melkein kolme ja puoli vuotta muuton jälkeen, vastaanottaa vielä yhdet tuparivieraat :). Merkkitapausta juhlistettiin ruoalla. Ja ehkä muutamalla pullolla viiniä.

Yllättäen tein taas revittyä possua. Sanoinkin vieraille, että siinä on vaikea epäonnistua. Tosin armas mieheni kyllä kävi edellisenä päivänä kesken possun keittelyn kääntämässä avuliaasti levyn pois päältä... Tunnin kuluttua onneksi muisti, että ai niin, se levy oli ehkä päällä ihan syystä, joten isoa vahinkoa ei ehtinyt syntymään :).



Revitty bbq-possu

1 - 1,5 kg porsaanniskaa/kassleria

Haudutusliemi:
vettä
1/2 dl soijaa
1 rkl suolaa
1 rkl savupaprikajauhetta
1 rkl savuaromia (liquid smoke)
1 tl mustapippuria

Laita porsaanniska kattilaan. Kaada päälle vettä niin paljon, että liha peittyy. Lisää sekaan haudutusliemen ainekset ja laita kattila levylle. Anna lihan kiehua haudutusliemessä hiljalleen niin kauan, että sisälämpö ylittää 90 astetta. Meillä tähän meni noin 5 tuntia.

Valmista bbq-kastike. Anna lihan jäähtyä hieman ja revi se paloiksi kahden haarukan avulla.

Bbq-kastike

1 sipuli
2 rkl öljyä
1 pieni vihreä chili
400 g tomaattimurskaa
1 dl possun haudutuslientä
2 rkl soijakastiketta
2 rkl punaviinietikkaa
1/2 dl tummaa siirappia
1 limetin mehu
1 tl suolaa
1 tl savuaromia
mustapippuria

Hienonna sipuli ja kuullota sitä öljyssä pannulla muutama minuutti. Hienonna chili ja lisää se pannulle. Lisää pannulle muutkin kastikeainekset. Anna kastikkeen kiehua tunti ja sekoittele välillä. (Halutessasi voit ajaa valmiin kastikkeen sileäksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.)

Sekoita bbq-kastike huolellisesti revityn porsaanlihan sekaan uunivuoassa. Peitä vuoka foliolla ja lämmitä lihaa 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia ennen tarjoilua.

Bbq-kastikkeen ohje hieman muokattu Mondon Ruoka & Matka -lehdestä 1/2013.



Spelttisämpylät (10 pientä tai 6 isoa)

2 1/2 dl vettä
35 g tuorehiivaa
25 g voita
1 tl sokeria
1 tl suolaa
4 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl puolikarkeita spelttijauhoja

Siirappivesi
3 rkl siirappia
1 rkl vettä

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sulata voi. Lisää voi, sokeri ja suola kulhoon. Alusta jauhot vähitellen taikinaan. Vaivaa taikinaa joko yleiskoneella 10 minuuttia tai käsin 20 minuuttia. Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa ainakin 30 minuuttia.

Jaa taikina 10 tai 6 osaan riippuen siitä, haluatko isoja vai pieniä sämpylöitä. Muotoile sämpylät pitkulaisiksi hodarisämpylöiksi tai pyöreiksi hampurilaissämpylöiksi jauhotetulla leivinpöydällä. Nosta sämpylät leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Anna sämpylöiden kohota liinan alla vielä 20 minuuttia.

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Sekoita siirapista ja vedestä seos. Voitele sämpylöiden pinta siirappivedellä. Paista sämpylöitä uunissa noin 10 minuuttia.

Mikäli käytät sämpylät heti, halkaise ne vielä lämpiminä ja täytä revityllä bbq-possulla ja coleslaw-salaatilla. Halutessasi voit sipaista sämpylänpuolikkaiden pintaan vähän dijon-sinappia. Voit myös tehdä sämpylät etukäteen valmiiksi ja antaa niiden jäähtyä. Halkaise sämpylät ja lämmitä puolikkaita uunissa ennen tarjoilua.

Spelttisämpylöiden ohje Glorian ruoka & viini -lehdestä 4/2013.

--

Coleslaw-salaatin ja sämpylöiden lisukkeena tarjoiltujen tuplahernesalaatin ja grillattujen varhaisperunoiden ohjeet postaan jossain vaiheessa myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...