sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Chorizo-perunamunakas uunissa

On ollut mukava viikonloppu. Olen ollut lähinnä kotosalla. Eilen kävin ratsastamassa, ja miten kuuma kentällä olikaan... Saattoi johtua myös siitä, poniini ei olisi halunnut liikkua mihinkään. En tiedä, kumpi meistä oli ratsastuksen jälkeen hikisempi.

Päästin eilen myös sisäisen jukkapalmunvihaajani valloilleen ja katkaisin meidän palmun kirveellä. Jaa, miksikö. Se oli aika ruma. Hirveän pitkä varsi ja pari hassua lehteä ylhäällä. Lisäksi palmu kasvoi vinoon ja pysyi pystyssä ainoastaan seinää vasten. Jaa, miksikö kirveellä. Kun ei sahaakaan löytynyt. Täytyy sanoa, että jotenkin se jukkapalmun mäiskiminen kirveellä auttoi purkamaan patoutumia :). Jätin oksat tuonne ulos kompostin viereen varoitukseksi muille jukkapalmuille. Minun kanssani on turha alkaa ryttyillä ja nojailla seiniin. Tulee kirveestä. (Katsotaan toipuuko jäljelle jäänyt jukkapalmuntynkä ikinä tästä. Toivotaan että toipuu, koska se oli vähän niin kuin miehen palmu...)


Pitkästä aikaa olen selaillut urakalla Jamie Oliverin keittokirjaa. Jamien kotona osui käteeni kirjastossa, ja monestakin hyvänkuuloisesta ohjeesta ensimmäisenä pääsi toteutukseen uunissa kypsennettävä peruna-chorizomunakas. Rapeaksi paistettua chorizoa, ei voi mennä pieleen :).

Muokkailin ohjetta vähän, koska minusta on hassua, että ohjeessa sanotaan "tuoreen persiljanipun lehdet" ja sitten kuvassa munakkaan päällä on noin kymmenen persiljanlehteä. Joko Britannian persiljaniput ovat tosi pieniä, tai joku huijaa minua. Myös alkuperäisen ohjeen kaksi rosmariinin oksaa kuulosti paljolta, sillä rosmariini on aika voimakas yrtti. Arvelen, että yksikin oksa riittäisi, vaikka itse jouduinkin korvaamaan sen kuivatulla, kun kaupassa ei ollut tuoretta. Ensi kerralla, kun teen tätä, ajattelin lisäksi kuullottaa päälle tulevat salottisipulit, sillä ainakin omat salottisipuliyksilöni olivat niin väkeviä raakana, että ne uhkasivat varastaa koko huomion.

Peruna-chorizomunakas uunissa

4 kypsäksi keitettyä perunaa
6 kananmunaa
suolaa
mustapippuria
noin 120 g chorizoa
1 tuore rosmariinin oksa (korvasin noin teelusikallisella kuivattua rosmariinia)
2 salottisipulia
sitruunan mehu
oliiviöljyä
1/2 nippua persiljaa

Laita uuni lämpiämään 250 asteeseen grillivastuksella.

Lohko keitetyt perunat. Riko munien rakenne rikki haarukalla isossa kulhossa, mausta suolalla ja pippurilla (chorizo on suolaista, joten hirveästi ei kannata suolaa laittaa). Jätä odottamaan. Viipaloi chorizo noin sentin viipaleiksi.

Kuumenna halkaisijaltaan noin 20-senttinen valurautapannu levyllä ja laita chorizoviipaleet ja perunalohkot paistumaan siihen. Lisää hetken kuluttua rosmariini ja paista, kunnes perunat ja chorizot ovat saaneet vähän väriä ja rapean pinnan.

Kaada kananmunat pannulle chorizojen ja perunoiden päälle. Siirrä koko pannu uuniin ja paista, kunnes pinta on saanut väriä ja munakas on keskeltä juuri kypsä.

Munakkaan kypsyessä kuori salottisipulit ja viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi.. Sekoita kulhossa salottisipulit, sitruunanmehu ja loraus oliiviöljyä. Lisää joukkoon ripaus suolaa ja mustapippuria.  Kääntele ja nipistele sipuleita sormilla niin, että ne pehmenevät hieman. (Tämä kohta sai minut hymyilemään, miten jamiemainen ohje.) Sekoita sitten joukkoon persiljanlehdet.

Ota munakas uunista, lisää päälle salottisipuli-persiljaseosta ja nauti.

6 kommenttia:

  1. Kuvan kohdalle tullessani ensimmäinen ajatus oli, että olet hyödyntänyt poistamasi jukkapalmun osat paistoksessa. (Mitä tästäkin ajatuksesta sitten pitäisi ajatella, en tiedä enkä ehkä haluakaan.) Sulle ei ilmeisesti kuitenkaan pälkähtänyt mieleen, että tuoreen rosmariinin olisi voinut korvata niillä muutamalla jukan lehdellä? Mutta anyways - alkoipa tehdä mieli chorizoa!

    Eee

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mmmmm... Pannulla ihanan rapeiksi paahtuneita jukkapalmun lehtiä :).

      Poista
  2. Tulipas vesi kielelle kun luin reseptiä, taidanpa kokeilla. Helppoa ja herkullista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tämä oli aika iisi resepti. Ja hyvääkin :).

      Poista
  3. Kuulostaa aika herkulliselta!

    Hih, toivottavasti jukkapalmu selviää traumaattisesta kirveenheiluttelusta :D

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...