sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Elämäni ensimmäinen ONNISTUNUT kinuskikakku

Edellisessä postauksessa yritin poiketa vähän jollain terveyspolulla, mutta nyt takaisin ruotuun. On unohtunut esitellä tämän vuoden synttärikakku! Synttäreitä vietettiin siis jo elokuussa, ja kerrankin teki mieli leipoa töihin oikea kakku. Yleensä olen yrittänyt kuitata synttärit jollain tortulla tai piirakalla.


Miehen sisko Eeva oli tehnyt tätä kakkua poikansa nimppareille viime keväänä, ja minä halusin totta kai reseptin itselleni. Vähän epäilytti tuo kinuskin teko, mutta Eevalta sain hyvän neuvon: annat sen vain kiehua ja kiehua, niin hyvä siitä tulee. Ja niin tulikin!

Vadelma-kinuskikakku

Pohja:
4 munaa
1 1/2 dl sokeria
2 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kostutukseen:
maitoa, mehua tms.

Täyte: 
marjoja oman valinnan mukaan (käytin vadelmia ja pensasmustikoita) + vähän sokeria tarvittaessa
3 1/2 dl kermaa
2 dl rahkaa
2 rkl sokeria

Kinuskikastike:
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria

Päälle:
marjoja

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Valmista sokerikakkupohja. Vaahdota munat ja sokeri kulhossa. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja siivilöi seos munasokerivaahdon joukkoon. Paista kakkuvuoassa uunin alatasolla noin 40 minuuttia.

Valmista kinuskikastike. Mittaa sokeri ja kerma paksupohjaiseen kattilaan ja anna kiehua hiljalleen. Minulla meni keittämiseen noin 30 minuuttia, mutta ei kannata katsoa kelloa. Ennemminkin kannattaa tarkkailla kinuskin koostumusta. Lopeta keittäminen vasta, kun kinuski on oikeasti sakeaa ja venyvää. (Jos keität kinuskia epähuomiossa liikaa, niin sitä voi ohentaa sekoittamalla mukaan lisää kermaa. Tällä voi pelastaa melkein toffeepalloksi jähmettyneen kinuskinkin, kunhan vaan jaksaa vatkata.)

Kun kinuskikastike on melkein valmista, halkaise kakku. Kostuta kakkupohja hyvin. Voit käyttää kostutukseen marjoista riippuen maitoa, vettä, mehua tai vaikkapa kahvia.

Levitä pohjan päälle runsaasti haluamiasi marjoja. Makeuta halutessasi marjoja hieman sokerilla.

Vaahdota kerma ja sekoita siihen rahka ja sokeri. Lusikoi rahkakerma marjojen päälle. Nosta toinen kakkupohjan puolikas kanneksi ja kostuta se. 

Valuta hieman jäähtynyt kinuskikastike kakun päälle ja koristele kakku marjoilla. 

Ohje alun perin Leivotaan-lehdestä. (Tässä ohjeessa kyllä oiottiin taas niin paljon mutkia, että alkoi melkein kiukuttamaan kun sitä luki. Ohjeessa ei esim. mainittu mitään kakun halkaisusta, mutta kuvassa kakkupohja on kuitenkin halkaistu.)


2 kommenttia:

  1. Onnea nimipäivän johdosta !
    Kaippa leivoit nimipäiväksikin jonkun kakun :-)

    T: Matti Prahassa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Matti! Leivoin kyllä omenakakkua nimppareiksi, mutta en tainnut ottaa siitä yhtään kuvaa.

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...